ტირამისუ კლასიკური იტალიური დესერტია, რომელმაც ფართო პოპულარობა მოიპოვა მთელ მსოფლიოში. ტრადიციული ტირამისუ შედგება ყავაში გაჟღენთილი ბისკვიტის ფენებისგან და მასკარპონეს ყველის, კვერცხისა და შაქრის კრემისებრი ნარევისაგან, რომელსაც ზემოდან მოყრილი აქვს კაკაო.
მისი შემადგენლობიდან გამომდინარე, ის არ არის ვეგანური დესერტი, თუმცა არსებობს მისი ვეგანური ვერსია, რომელიც ძალიან გემრიელი და საკმაოდ მარტივი მოსამზადებელია.
როგორ მოვამზადოთ ვეგანური ტირამისუ
ვეგანური ტირამისუს მომზადება საკმაოდ მარტივია, სჭირდება ძალიან ცოტა დრო და რამოდეიმე ინგრედიენტი, რის შედეგადაც იღებთ უგემრიელეს დესერტს.
ინგრედიენტები
მომზადების წესი
პირველ რიგში, გააცხელეთ ღუმელი 180/160 გრადუს ტემპერატურაზე, ვენტილატორის რეჟიმზე. შემდეგ მოამზადეთ ბისკვიტის ფორმა, 20 სმ x 30 სმ მართკუთხა ფორმა ან 25 სმ კვადრატული.
რძე ჩაასხით ქილაში, შეურიეთ ძმარი, ვანილის ექსტრაქტი და გააჩერეთ რამდენიმე წუთი, რომ შესქელდეს. რძის უცხიმო სპრეი და შაქარი ათქვიფეთ რომ გახდეს კრემისებრი მასა, შემდეგ კი ათქვიფეთ შესქელებული რძის ნარევი, ფქვილი, ცოტა მარილი და გამაფხვიერებელი, სანამ ერთგვაროვან ცომს არ მიიღებთ.
ცომი მოათავსეთ ფორმაში და გამოაცხვეთ 20-25 წუთის განმავლობაში, სანამ ოდნავ არ ამოიწევს და ოქროსფერ შეფერილობას მიიღებს. დატოვეთ ფორმაში 10 წუთის განმავლობაში რომ გაგრილდეს, შემდეგ კი გადადეთ გვერდზე რომ ბოლომდე გაცივდეს.
მცენარის ნაღები ათქვიფეთ შაქართან და ვანილთან ერთად და თასში აურიეთ ყავის ლიქიორი, ყავა და შაქარი. გაციებული მასა დაჭერით დაახლოებით 16-18 წაგრძელებულ ნაწილად.
საკონდიტრო ფუნჯით წაუსვით ცომს ყავის ნარევი. კოვზით გადაუსვით კრემის ნაზავის ნახევარი, შემდეგ დაამატეთ დარჩენილი მოგრძო მასა. კვლავ წაუსვით ყავის ნარევი, შემდეგ დაამატეთ დარჩენილი კრემი და გააციეთ რამოდენიმე საათის განმავლობაში.